YouTube: Haken met kralen

Altijd al willen leren hoe je kunt haken met kralen? Kijk dan snel op ons YouTube-kanaal voor onze nieuwste video!

Sandra laat zien met welke steek je de kralen mooi en strak gehaakt krijgt, welke draadspanning er nodig is, en zelfs hoe je het zonder slotje helemaal rond krijgt, zodat je hem als bangle kunt dragen.

Je maakt hiermee de leukste armbanden met 6/0 rocailles. Vind je het lastig om kleuren uit te zoeken? Of weet je niet precies wat je erbij nodig hebt? Dan kun je bij ons DIY-pakketjes bestellen, met hierin de kleuren en het draad dat je nodig hebt. Onderaan de pagina kun je zien welke haaknaald je erbij kunt bestellen en welke andere artikelen misschien nog handig zijn voor je. Klik hier om direct naar de beschikbare pakketjes te gaan.

Heb je nog vragen naar aanleiding van de instructies? Of wil je er nog iets aan toevoegen? Laat het hieronder weten of stuur een mail naar info@creadream.nl.

youtube: peyote with a twist

Op ons YouTube-kanaal laat Carine zien hoe je zelf een mooie ketting kunt maken met peyote with a twist. Op het eerste gezicht lijkt de ketting gehaakt, maar het is dus met peyote rond geregen. De techniek is bedacht door Gerlinde Lenz.

Je kunt hierin variëren met de grootte van de kralen en het aantal, zodat het dikker of dunner wordt. En zo kun je mooie patronen hierin verwerken. Op de facebook-pagina van Peyote with a twist kun je nog veel meer informatie vinden.

Wanneer de tube wat dikker is, dan kun je het het goed opvullen met een rubberen koord of iets dergelijks, zodat de ketting mooi stevig blijft.

In het begin van de video leggen we ook uit hoe je het beginstukje met gewone peyote kunt rijgen, dus als je dit ook nog niet kent, is dit ook ideaal. 🙂

Heb je nog vragen, laat het dan hieronder weten of mail naar info@creadream.nl.

Kandelaars van Delica’s en Swarovski

De feestdagen komen weer steeds dichterbij! En hierdoor zien we ook altijd een grotere verandering in de sieraden die gemaakt worden. 🙂 Per seizoen is het natuurlijk al anders, maar rond deze tijd komen we de mooiste kerststerren, theelichthoudertjes, engeltjes en kaarsenstandaarden tegen.

Ine Vossen heeft ons deze foto gestuurd van prachtige kandelaars naar het betaalde patroon van Teresa More. Naast deze tutorials heeft Teresa nog vele andere tutorials op de site staan.

Ine, hartelijk dank voor het delen van je foto!

Prachtige kandelaars in allerlei kleuren

Heb je hulp nodig bij je kleurkeuze, laat het ons dan gerust weten via info@creadream.nl. Op deze pagina kun je ook een mooi overzicht zien van alle kleuren die we online hebben, en op deze pagina zie je ze gegroepeerd per kleur, zodat je ze onderling goed kunt vergelijken. Je vindt beide links in het paarse menu van CreaDream, onder het kopje Inspiratie.

En als je zelf ook creaties hebt met een mooie kleurencombinatie, waarvan je ook de gebruikte kleurnummers nog weet, dan nodigen we je van harte uit om dit te delen op Miyukibeading.com. Zo creëren we met zijn allen een superleuke en handige database, die anderen weer kan inspireren!

Heb je nog andere tips, we horen het graag!

Boekentip: the beaded garden

The beaded garden van Diane Fitzgerald is een klassieker. Aan de hand van allerlei verschillende bloemetjes, blaadjes, stammetjes en beestjes geeft Diane duidelijk inzicht in vele verschillende technieken die je hierin kunt toepassen. Het leuke is dat je er zelf makkelijk mee aan de slag kunt en al snel leuke resultaten hebt.

Met elk bloemetje dat je maakt leer je weer een andere techniek of een nieuwe insteek, dus met kleine projectjes maak je grote sprongen.

Het boek is op haar eigen site te bestellen.

TIPS – Wat en hoe meenemen op vakantie

Ik ga op reis en ik neem mee…

Sinds kralen mijn favoriete hobby is, neem ik eigenlijk ook altijd wel (wat) kralen mee op vakantie. Al is het maar een paar rocailles en eenvoudig rijgwerk voor tijdens het vliegen. Maar wat kun je het beste allemaal meenemen? Mijn ervaringen en tips deel ik graag via deze blog.

Maar wat zullen we gaan maken?

Allereerst: om te kiezen wat mee te nemen, moeten we alvast bedenken wat we ongeveer willen gaan maken. Het verschilt natuurlijk per persoon wat de favoriete techniek is of wat je graag eens wil proberen. Waar ik zelf graag op let, is dat ik artikelen meeneem voor:

 • Een eenvoudige techniek die ik al onder de knie heb, voor als ik zin heb iets te maken, waar ik niet veel bij na hoef te denken.  

  Afbeelding 1: armband volgens patroon Maze Lace van Sabine Lipper
 • Een nieuwe techniek die ik nog niet ken, maar graag eens wil leren. Vooral tijdens een ontspannen zomervakantie heb ik daar meer tijd en energie voor dan op een doordeweekse avond na een drukke dag. 😉

  Afbeelding 2: patroon uit boek Little Bead Boxes: 12 Miniature Containers Built with Beads van Julia Pretl.
 • Of een techniek die ik wel al een keer geprobeerd heb, maar nog verder wil oefenen om het beter onder de knie te krijgen.

Qua patronen en technieken kijk ik naar de boeken en tijdschriften die ik heb en naar Pinterest en blogs die ik volg. Misschien zijn er bepaalde technieken die je best vaak hebt gepind of waar je meteen enthousiast van wordt. Dan is de vakantie een mooie kans om daar eindelijk eens mee te gaan beginnen. Ook kun je kijken bij populaire Facebook groepen over kralen zoals ‘Seed beads and more’ en ‘Peyote with a twist’. Daar zijn onder ‘bestanden’ ontzettend veel tutorials en patronen te vinden.

Maar wat zullen we dan meenemen?

Ik ken mezelf, ieder jaar kan ik weer gaan twijfelen; ‘Vergeet ik nou niet nog iets?’. 😉 Daarom heb ik een checklist gemaakt zodat ik makkelijk kan kijken wat ik (eventueel) mee kan nemen. Mocht ik toch iets vergeten zijn (wat tot dusver gelukkig nog niet gebeurd is) dan kan ik het altijd alsnog toevoegen aan de checklist voor de volgende vakantie.

Dus zodra ik weet wat ik ongeveer wil gaan maken, ga ik kijken welke ik van deze lijst daarvoor nodig heb:

Rijgwerk:

Algemeen:

 • Schaar
 • Meetlint
 • Afhankelijk van creatie slotje die daarop zal aansluiten.
 • Eventueel gripzak of bakje voor ‘afval’ zoals restjes draad en kapotte kralen
 • Eventueel meerdere, grote gripzakjes zodat de kralen en onderdelen per geplande techniek opgeborgen kan worden
 • Eventueel een klein plastic bakje om een rijgproject te kunnen bewaren zonder dat het platgedrukt wordt.

Micro macramé:

Wire en/of chain maille:

Kumihimo

Bead embroidery

Qua kralen kijk ik per techniek welke ik er graag voor zou willen gebruiken, maar als het kan qua gewicht neem ik ook gewoon allerlei favoriete kleuren mee, zodat er ook nog ruimte is om iets compleet nieuws te bedenken tijdens de vakantie. Bijvoorbeeld een klein projectje tussendoor zoals een leuk brick stitch ornamentje.  

Afbeelding 3: voorbeeld wat ik keer mee nam op vakantie. Boek om nieuwe techniek te leren en allerlei kralen voor kleine projectjes zoals brick stitch.

Qua slotjes neem ik alleen mee, als ik zeker weet dat die goed van pas zal komen bij de geplande techniek EN dat het een techniek is die ik inderdaad waarschijnlijk ook klaar zal hebben tijdens de vakantie. Meestal plan ik gewoon het af te maken zodra ik thuis ben, zodat ik niet veel verschillende soorten slotjes mee hoeft te nemen.

Zelf vind ik het fijn om kopieën te maken van de pagina’s die ik nodig zal hebben zodat ik niet het hele boek mee hoeft te nemen. Je kunt bij bijvoorbeeld de Action van die insteekmappen kopen zodat je het mooi in projecten kan groeperen. Of foto’s te maken uit de boeken, zodat ik vanaf mijn telefoon kan spieken. Scheelt toch weer gewicht. 😉

Afbeelding 4: insteekmap van de Action, ‘peyote with a twist’ patronen en tips van facebookgroep ‘peyote with a twist’, rechts tutorial uit facebook groep ‘seed beads and more’.

Maar kan ik wel een rijgproject meenemen in het vliegtuig?

Tot dusver nam ik een rijgmat, kralen, naald en reeds geknipte draad mee tijdens het vliegen en heeft het nooit problemen opgelost. Een schaar mag je natuurlijk niet meenemen, maar wat je kan doen is vooraf thuis meerdere stukken draad knippen in fijne werklengtes, deze oprollen en in een gripzakje doen. Zo kun je dan toch zonder schaar wat rijgwerk doen tijdens het vliegen.

Afbeelding 5: ronde herringbone patroon tijdens het vliegen.

Ok! Nog tips wat te leren tijdens vakantie?

Bij deze een lijst van leuke technieken, voor nog meer ideeën kun je kijken naar onze Pinterest pagina pinterest.com/kralen/

 • Rijgpatronen
  • Peyote stitch
  • Herringbone stitch
  • Brick stitch
  • Square stitch
  • Right Angle Weave
  • Netting
  • Dutch spiral
  • weven
 • Bead embroidery
 • Soutache
 • Kumihimo
 • Haken met kralen
 • Punniken met kralen
 • Wire
 • Chain maille
 • Micro macramé
 • Sieraden met leer, bijvoorbeeld chan luu armband

Wat ikzelf tijdens afgelopen vakanties heb geprobeerd:

 • Haken met kralen, hou er rekening mee dat het erg lastig en dus frustrerend kan zijn in het begin 😉 mij hielp het uiteindelijk door met 6/0 kralen en 0.5 mm rijgkoord te beginnen, dan zie je het wat makkelijker.
 • Soutache. Begin met het maken van een freeform hanger, zo kun je wat uitproberen.
 • Micro macrame, het is in het begin even oefenen om mooi strak te kunnen knopen, maar verder dus veel herhalende steken waardoor ook ontspannend.

  Afbeelding 6: micro macrame project.

En jij, neem jij kralen mee op vakantie? Nog tips wat nog meer handig is om mee te nemen?

Tips en trucs over kralen